Portré a családról

A családi portré olyan több alakos portré (rajz, festmény), amely segít elmélyíteni a családi összetartozás érzését, és megőrzi a családi emlékeket. A hangsúly a szereplők karakter vonásain, a kifejezésen van, de a környezet, a háttér is szerepet játszhat a család bemutatásában. Általában egy adott időszakot vagy eseményt rögzít, amely fontos a család számára. A család portré egy teljesen egyedi, személyes és értékes kép, amelynek hatása lehet a következő generációkra is.

                       

A családi portré elkészítése szép kihívást jelent a festő számára, hiszen az ő feladata nem elsősorban az, hogy tökéletesen lemásolja a látványt vagy visszaadja az egyének vonásait, hanem, hogy bemutassa az ábrázolni kívánt emberek személyiségét, hangulatát vagy éppen a korszakot amiben élnek.

                            

A portré alapjául szolgáló fotó lehet műtermi fotó vagy akár mobiltelefon fotó is. Mindkettő használható portré készítéshez, ha megfelelő felbontású és nagyítható a kép.
A művészi portré festmény sokkal jobb választás lehet, mint egy fotó. A művészi portrén ugyanis a személy és a kifejezés van a fókuszban, zavaró részletek nélkül.
Több alakos családi portré esetén a személyeket különböző fotókról egy képre tudom komponálni.
Régi fekete-fehér vagy szépiás fotóról is lehet színes festményt készíteni vagy színes fotóról monokróm, régies hangulatú képet.
Régi mester ecsetje nyomán reneszánsz vagy más klasszikus stílusban és öltözetben is megálmodhatja családját a megrendelő.

                         

A festmény értéke az ember egyedi vonásainak és a kifejezésének a megragadása. Munkám során megpróbálom „elkapni” a fotó által közvetített kifejezést, amely csak az adott emberre jellemző. Sokat mond el valakiről a testtartás, az alkat, a kezek mozdulata és főként az arc. Az arcon a szemek kifejezése meghatározó, így a portré készítésnél erre különös figyelmet szentelek.

A családi portrék többféle típusa létezik. Az egyik a hagyományos családi portré, amelyen a család tagjai együtt állnak vagy ülnek. A hangsúly a szereplők karakter vonásain, a kifejezésen van, de a környezet, a háttér is szerepet játszhat a család életének bemutatásában. Általában egy adott időszakot vagy eseményt rögzít, amely fontos a család számára.. Persze nehéz olyan fotót készíteni, ahol egy fotó mindenkiről előnyös képet mutat, ezért több fotóból tudom összehozni az ideális családi életképet.

                 

Az ős galéria egy olyan ötlet, amely során a családtagok külön-külön készített portréi kerülnek egy közös helyre.

                               

A családfa ábrázolás is egy módja annak, hogy bemutassuk a családunk történetét és összetartozását. A családfa általában egy fa alapú kép, amelyen láthatóak a családtagok arcképei és kapcsolataik egymással. Tehát jól láthatóak az elődeink és az utódaink.