Portrérajzolás

A rajz lehet festmény vagy szobor előkészítő eszköze, mint vázlat. Lehet önálló képzőművészeti alkotás, amelyet vonalak, vonalrendszerek alkotnak. A rajz a legegyszerűbb és mégis hatásos módja az emberábrázolásnak.


A portrérajzoló sok-sok tanulmányrajz elkészítése során megtanulja, hogy ne sémákban gondolkodjon, hanem a látványt megragadva valósághű képet alkosson a modellről. A vonalvezetéssel, a tónusok kontrasztjával sajátos hangulatot tud kölcsönözni a képnek.


A kroki néhány lendületes vonallal képes megjeleníteni egy arcot vagy alakot. A tapasztalt rajzos célja, hogy minél kevesebb vonallal minél többet mondjon el.


A nagy klasszicista festő Ingres meghatározása szerint a jó portré mindig kicsit karikatúra: azt emeli ki a modellből, ami rá a legjellemzőbb. . . s így a fej egyénibb lesz, mintha élethű fényképet készítenének róla. A karikatúra vicces portrérajz, amely az ember jellemző vonásait túlhangsúlyozza, karikírozza. Persze úgy, hogy az ne sértsen.


karikatúrám

krokim

Néhány szó a portrérajzhoz használt rajzeszközökről:

- A rajzszén a papíron bársonyos fekete nyomot hagy. Mivel igen puha, a művész nem az éles, kemény vonalak érzékeltetésére, inkább a fény árnyék hatás kiemelésére használja. A portrérajzolás szénnel festői hatást eredményez.

- Egész más eszköz a ceruza, amivel igen pontos vonalakat lehet húzni. Segítségével a fény-árnyék hatást egyszerű satírozással érhetjük el. Minél több vonalrendszert rajzolunk egymás fölé annál sötétebb, mélyebb tónust kapunk. Ceruzával ugyanakkor leheletfinom hatásokat is el lehet érni.


A részletesen kidolgozott ceruzarajzzal fotószerű hatás érhető el.

- Portrét lehet készíteni pasztellel is, ami nem más, mint kevés kötőanyaggal összetartott, rúd alakba préselt festékpor. A fehér vagy színes papíron lehelet könnyen dörzsölődik szét. A pasztellel is könnyen érünk el festői hatást.


A rajzok jó minőségű, speciális textúrás papírra készülnek, amely a szénport, grafitot vagy festékport képes megkötni. A szenet, grafitot vagy pasztellt fixáló anyaggal kell a felületre rögzíteni. Az elkészült rajzot paszparturába rakják, üveg alá. Az üveg azért szükséges, hogy a sérülékeny papírképet védje.


Postázás

A portré fakeretre feszített alapozott vászonra készül olaj vagy akrilfestékkel. Az elkészült portrét lelakkozom és száradás után vastag kartonok közé helyezve csomagolom be, ami biztos védelmet jelent a szállítás során.

Mindig is foglalkoztatott az érzések és hangulatok képi kifejezése, akár önarcképeimen, akár más portrékon.

Megragadni egy ember legfőbb jellemzőit és azt kiemelve egyedi, csak rá jellemző képmást készíteni – amely egy-két apró jól irányzott ecsetvonástól kel életre- mindig is nagy kihívás lesz számomra.


Szívesen dolgozom olajjal, akrillal, és készítek képeket és karikatúrát különféle grafikus eszközökkel, mint ceruza, pasztell, szén.

barbara@portrefestok.hu
06 30/597-5569

Ajánlások

Gál Ferenc Festőművész
A személyiség titkát,egyedüliségét, senki sem értheti teljesen. Az emberi személyiség sokkal titokzatosabb, mint maga a világ"- mondta Nyikoláj Bergyajev. A portréfestészet akkor éri el valódi célját, ha az alkotónak sikerül valamit megjeleníteni az ábrázolt személy "belső tájainak" hallatlan változatosságából. Krasznai Barbara portréin, a jól megragadott karakterjegyeken túl, a " belső tájak" változatos megjelenítésére is törekszik.

Gál Lehel (1969-) festőművész
Főiskolai docens intézményvezető
SZTE JGYPK Rajz-Művészettörténet Tanszek
Gál Ferenc Festőművész
Krasznai Barbara festészeti munkásságának java részét alkotják különböző korú és nemű emberekről készült változatos technikájú és méretű portréi. Olyan szakmai tudással és hozzáállással készülnek ezen munkái, hogy a klasszikus hagyományokat folytatva a mai kor elvárásainak megfelelve a műfaj iskola példáit adják. Elsősorban a modell karakterét hűen adják vissza, karikatúra jelleg nélkül. Megjelenik a magánszféra és a bensőségesség, a jellem. Annak ellenére, hogy a festmények, rajzok javarészt fotó felhasználásával készültek, elsősorban " élethűek", nem gépiesen hidegek, és formailag nem merevek, leszigeteltek. Színviláguk választékos, finom tónusokkal.

Pataki Ferenc (1941-) Príma és Pro Urbe díjas festőművész

Megrendelés négy lépésben

1

A fotó kiválasztása
Több jó minőségű fotó kiválasztása és elküldése

2

Telefonos egyeztetés a részletekről. (méret, háttér, ár)

3

E-mail küldése. Amikor a portré már majdnem elkészült küldünk róla Önnek egy fotót véleményezésre. A képet csak akkor postázzuk, amikor Ön elégedett.

4

Postázás. A festményt biztonságosan becsomagolva adom át a GLS futárnak.

A festmények postázásának költségét vállalom.

Olajfestmény

 1. Fejportré. A fej és a nyak ábrázolása.
  Javasolt méret kb.30×40 cm
  Ára 84.000,- Ft

 2. Fej vállakkal.
  Javasolt méret kb. 40×50 vagy 50x60 cm
  Ára 108.000,- Ft

 3. Félalak. Tartalmazza a fejet és a felső testet egy vagy mindkét kézzel.
  Javasolt méret kb.50×70 vagy 60x80 cm
  Ára 135.000,- Ft

 4. Egész alak. Lehet ülő, álló, fekvő.
  Javasolt méret 70×100 vagy 80x120cm
  Ára 185.000,-Ft

Több alakos kép és az egyedi méret esetén az árat személyesen egyeztetjük. A javasolt méretektől eltérő formátum is választható, amely megfelelő a kompozícióhoz.

Színes pasztell kép

 1. 15x20 cm vagy 20x30 cm
  Ára 64.000,- Ft

 2. 40x50 cm vagy 50x60 cm
  Ára 78.000,- Ft

 3. 50x70 cm vagy 60x80 cm
  Ára 98.000,- Ft

Grafit, szén, pittkréta rajz

 1. 15x20 cm vagy 20x30 cm
  Ára 30.000,- Ft

 2. • 40x50 cm vagy 50x60 cm
  Ára 45.000,- Ft