Portrérajzolás

A rajz lehet festmény vagy szobor előkészítő eszköze, mint vázlat. Lehet önálló képzőművészeti alkotás, amelyet vonalak, vonalrendszerek alkotnak. A rajz a legegyszerűbb és mégis hatásos módja az emberábrázolásnak.


A portrérajzoló sok-sok tanulmányrajz elkészítése során megtanulja, hogy ne sémákban gondolkodjon, hanem a látványt megragadva valósághű képet alkosson a modellről. A vonalvezetéssel, a tónusok kontrasztjával sajátos hangulatot tud kölcsönözni a képnek.


A kroki néhány lendületes vonallal képes megjeleníteni egy arcot vagy alakot. A tapasztalt rajzos célja, hogy minél kevesebb vonallal minél többet mondjon el.


A nagy klasszicista festő Ingres meghatározása szerint a jó portré mindig kicsit karikatúra: azt emeli ki a modellből, ami rá a legjellemzőbb. . . s így a fej egyénibb lesz, mintha élethű fényképet készítenének róla. A karikatúra vicces portrérajz, amely az ember jellemző vonásait túlhangsúlyozza, karikírozza. Persze úgy, hogy az ne sértsen.


karikatúrám

krokim

Néhány szó a portrérajzhoz használt rajzeszközökről:

- A rajzszén a papíron bársonyos fekete nyomot hagy. Mivel igen puha, a művész nem az éles, kemény vonalak érzékeltetésére, inkább a fény árnyék hatás kiemelésére használja. A portrérajzolás szénnel festői hatást eredményez.

- Egész más eszköz a ceruza, amivel igen pontos vonalakat lehet húzni. Segítségével a fény-árnyék hatást egyszerű satírozással érhetjük el. Minél több vonalrendszert rajzolunk egymás fölé annál sötétebb, mélyebb tónust kapunk. Ceruzával ugyanakkor leheletfinom hatásokat is el lehet érni.


A részletesen kidolgozott ceruzarajzzal fotószerű hatás érhető el.

- Portrét lehet készíteni pasztellel is, ami nem más, mint kevés kötőanyaggal összetartott, rúd alakba préselt festékpor. A fehér vagy színes papíron lehelet könnyen dörzsölődik szét. A pasztellel is könnyen érünk el festői hatást.


A rajzok jó minőségű, speciális textúrás papírra készülnek, amely a szénport, grafitot vagy festékport képes megkötni. A szenet, grafitot vagy pasztellt fixáló anyaggal kell a felületre rögzíteni. Az elkészült rajzot paszparturába rakják, üveg alá. Az üveg azért szükséges, hogy a sérülékeny papírképet védje.

Mindig is foglalkoztatott az érzések és hangulatok képi kifejezése, akár önarcképeimen, akár más portrékon.

Megragadni egy ember legfőbb jellemzőit és azt kiemelve egyedi, csak rá jellemző képmást készíteni – amely egy-két apró jól irányzott ecsetvonástól kel életre- mindig is nagy kihívás lesz számomra.


Szívesen dolgozom olajjal, akrillal, és készítek képeket és karikatúrát különféle grafikus eszközökkel, mint ceruza, pasztell, szén.

barbara@portrefestok.hu
06 30/597-5569

Megrendelés négy lépésben

1

A fotó kiválasztása
Több jó minőségű fotó kiválasztása és elküldése

2

Telefonos egyeztetés a részletekről. (méret, háttér, ár)

3

E-mail küldése. Amikor a portré már majdnem elkészült küldünk róla Önnek egy fotót véleményezésre. A képet csak akkor postázzuk, amikor Ön elégedett.

4

Postázás. A vásznat egy biztonságos papírhengerbe csomagoljuk és átadjuk a futár cégnek.

A festmények postázásának költségét mi vállaljuk

Olaj, vagy akril festmény

 1. Fejportré. A fej és a nyak ábrázolása.
  Javasolt méret kb.30×40 cm. ...........................Ára 25.000,- Ft

 2. Fej vállakkal.
  Javasolt méret kb. 40×50 cm..............................Ára 35.000,- Ft

 3. Félalak. Tartalmazza a fejet és a felső testet egy vagy mindkét kézzel.
  Javasolt méret kb.50×70 cm..............................Ára 60.000,- Ft

 4. Egész alak. Lehet ülő, álló, fekvő.
  Javasolt méret 70×100 cm..................................Ára 90.000,-Ft

A javasolt mérettől el lehet térni. Több alakos kép és egyedi méret esetén az árakat személyesen egyeztetjük.

Ceruza, pasztell-rajz vagy karikatúra készítése az olajfestmények árának feléért történik.