Portréfestés

Portréfestés stílusa és technikája

Régen az uralkodók, arisztokraták vagy gazdag polgárok kiváltsága volt, hogy megörökítsék magukat a vásznon. Manapság sokkal elérhetőbb megfestetni egy portrét. A magunkról vagy szeretteinkről készült festmény gyönyörű emlék és egyben művészeti alkotás, amely dísze lehet otthonunknak.


A festmény stílusa lehet klasszikus vagy modern. A klasszikus portré általában sötét háttér előtt félprofilban ábrázolja a modellt, aki kitekint a képből a nézőre. Ülő portré esetén a kezek szék támláján vagy az ölben nyugszanak. Itt az olajfesték technika a legmegfelelőbb. A kész kép hatását még fokozza a széles, akár díszes keret.

A modern stílust az intenzívebb színek, friss festésmód jellemzik. A színes, világos háttér is elképzelhető. Ehhez a stílushoz illik az akril technika és az olaj is. A kép jól mutat egyszerű, pasztellszínű keretben vagy akár keret nélkül csupán vakrámára feszítve.


Az olajfestmény technikája időigényes. Az alapozott vászonra minőségi olajfestménnyel készül több rétegben. A rétegek között festőszerrel kenem át a festményt amely mélységet és ragyogást ad a színeknek. Végül a részletek megfestése után az elkészült képet festménylakkal vonom be. A teljes száradás után postázható is.

Az akrilfestés viszonylag modern technika. Az akrilképet rövidebb idő alatt szinte egy szuszra el lehet készíteni, persze a karakter megragadása ezzel a módszerrel is komoly feladatot jelent. Az akrilkép is készülhet alapozott vászonra vagy kartonra vagy farostra.


olajfestményem

akrilfestményem

Portréfestés fényképről

Egy jó felbontású fénykép szükséges, ami megfelelő szögben és jó fényviszonyokban ábrázolja a modellt. Fontos, hogy a fénykép jellemző legyen az adott személyre. Ha több ilyen fotó van kérjük kiválasztani a legjobbakat és e-mail-ben elküldeni. A fotó birtokában telefonon egyeztetünk a részleteket, mint méret, stílus, eszköz, majd hozzákezdek a munkához. Először a fotó alapján vázlatot készítek, megtervezem a kompozíciót és a színvilágot. Ha szükséges négyzetrács segítségével megfelelő méretűre nagyítom az alakot, majd hozzáfogok a festéshez. Nagyobb színfoltokkal egyszerre alakítom a képet végül a részletek kidolgozása következik. A szem száj, kezek megfestése időigényes feladat. Az utolsó simításokkal a kép egységét teremtem meg. A festmény kész, ha jól felismerhető, eleven képet ad a modellről.


Postázás

A portré fakeretre feszített alapozott vászonra készül olaj vagy akrilfestékkel. Az elkészült portrét lelakkozom és száradás után vastag kartonok közé helyezve csomagolom be, ami biztos védelmet jelent a szállítás során.

Mindig is foglalkoztatott az érzések és hangulatok képi kifejezése, akár önarcképeimen, akár más portrékon.

Megragadni egy ember legfőbb jellemzőit és azt kiemelve egyedi, csak rá jellemző képmást készíteni – amely egy-két apró jól irányzott ecsetvonástól kel életre- mindig is nagy kihívás lesz számomra.


Szívesen dolgozom olajjal, akrillal, és készítek képeket és karikatúrát különféle grafikus eszközökkel, mint ceruza, pasztell, szén.

barbara@portrefestok.hu
06 30/597-5569

Ajánlások

Gál Ferenc Festőművész
A személyiség titkát,egyedüliségét, senki sem értheti teljesen. Az emberi személyiség sokkal titokzatosabb, mint maga a világ"- mondta Nyikoláj Bergyajev. A portréfestészet akkor éri el valódi célját, ha az alkotónak sikerül valamit megjeleníteni az ábrázolt személy "belső tájainak" hallatlan változatosságából. Krasznai Barbara portréin, a jól megragadott karakterjegyeken túl, a " belső tájak" változatos megjelenítésére is törekszik.

Gál Lehel (1969-) festőművész
Főiskolai docens intézményvezető
SZTE JGYPK Rajz-Művészettörténet Tanszek
Gál Ferenc Festőművész
Krasznai Barbara festészeti munkásságának java részét alkotják különböző korú és nemű emberekről készült változatos technikájú és méretű portréi. Olyan szakmai tudással és hozzáállással készülnek ezen munkái, hogy a klasszikus hagyományokat folytatva a mai kor elvárásainak megfelelve a műfaj iskola példáit adják. Elsősorban a modell karakterét hűen adják vissza, karikatúra jelleg nélkül. Megjelenik a magánszféra és a bensőségesség, a jellem. Annak ellenére, hogy a festmények, rajzok javarészt fotó felhasználásával készültek, elsősorban " élethűek", nem gépiesen hidegek, és formailag nem merevek, leszigeteltek. Színviláguk választékos, finom tónusokkal.

Pataki Ferenc (1941-) Príma és Pro Urbe díjas festőművész

Megrendelés négy lépésben

1

A fotó kiválasztása
Több jó minőségű fotó kiválasztása és elküldése

2

Telefonos egyeztetés a részletekről. (méret, háttér, ár)

3

E-mail küldése. Amikor a portré már majdnem elkészült küldünk róla Önnek egy fotót véleményezésre. A képet csak akkor postázzuk, amikor Ön elégedett.

4

Postázás. A festményt biztonságosan becsomagolva adom át a GLS futárnak.

A festmények postázásának költségét vállalom.

Olajfestmény

 1. Fejportré. A fej és a nyak ábrázolása.
  Javasolt méret kb.30×40 cm
  Ára 84.000,- Ft

 2. Fej vállakkal.
  Javasolt méret kb. 40×50 vagy 50x60 cm
  Ára 108.000,- Ft

 3. Félalak. Tartalmazza a fejet és a felső testet egy vagy mindkét kézzel.
  Javasolt méret kb.50×70 vagy 60x80 cm
  Ára 135.000,- Ft

 4. Egész alak. Lehet ülő, álló, fekvő.
  Javasolt méret 70×100 vagy 80x120cm
  Ára 185.000,-Ft

Több alakos kép és az egyedi méret esetén az árat személyesen egyeztetjük. A javasolt méretektől eltérő formátum is választható, amely megfelelő a kompozícióhoz.

Színes pasztell kép

 1. 15x20 cm vagy 20x30 cm
  Ára 64.000,- Ft

 2. 40x50 cm vagy 50x60 cm
  Ára 78.000,- Ft

 3. 50x70 cm vagy 60x80 cm
  Ára 98.000,- Ft

Grafit, szén, pittkréta rajz

 1. 15x20 cm vagy 20x30 cm
  Ára 30.000,- Ft

 2. • 40x50 cm vagy 50x60 cm
  Ára 45.000,- Ft