Portréfestés

Portréfestés stílusa és technikája

Régen az uralkodók, arisztokraták vagy gazdag polgárok kiváltsága volt, hogy megörökítsék magukat a vásznon. Manapság sokkal elérhetőbb megfestetni egy portrét. A magunkról vagy szeretteinkről készült festmény gyönyörű emlék és egyben művészeti alkotás, amely dísze lehet otthonunknak.


A festmény stílusa lehet klasszikus vagy modern. A klasszikus portré általában sötét háttér előtt félprofilban ábrázolja a modellt, aki kitekint a képből a nézőre. Ülő portré esetén a kezek szék támláján vagy az ölben nyugszanak. Itt az olajfesték technika a legmegfelelőbb. A kész kép hatását még fokozza a széles, akár díszes keret.

A modern stílust az intenzívebb színek, friss festésmód jellemzik. A színes, világos háttér is elképzelhető. Ehhez a stílushoz illik az akril technika és az olaj is. A kép jól mutat egyszerű, pasztellszínű keretben vagy akár keret nélkül csupán vakrámára feszítve.


Az olajfestmény technikája időigényes. Az alapozott vászonra minőségi olajfestménnyel készül több rétegben. A rétegek között festőszerrel kenem át a festményt amely mélységet és ragyogást ad a színeknek. Végül a részletek megfestése után az elkészült képet festménylakkal vonom be. A teljes száradás után a vászon könnyen összetekerhető és kartonhengerben postázható is.

Az akrilfestés viszonylag modern technika. Az akrilképet rövidebb idő alatt szinte egy szuszra el lehet készíteni, persze a karakter megragadása ezzel a módszerrel is komoly feladatot jelent. Az akrilkép is készülhet alapozott vászonra vagy kartonra vagy farostra.


olajfestményem

akrilfestményem

Portréfestés fényképről

Egy jó felbontású fénykép szükséges, ami megfelelő szögben és jó fényviszonyokban ábrázolja a modellt. Fontos, hogy a fénykép jellemző legyen az adott személyre. Ha több ilyen fotó van kérjük kiválasztani a legjobbakat és e-mail-ben elküldeni. A fotó birtokában telefonon egyeztetünk a részleteket, mint méret, stílus, eszköz, majd hozzákezdek a munkához. Először a fotó alapján vázlatot készítek, megtervezem a kompozíciót és a színvilágot. Ha szükséges négyzetrács segítségével megfelelő méretűre nagyítom az alakot, majd hozzáfogok a festéshez. Nagyobb színfoltokkal egyszerre alakítom a képet végül a részletek kidolgozása következik. A szem száj, kezek megfestése időigényes feladat. Az utolsó simításokkal a kép egységét teremtem meg. A festmény kész, ha jól felismerhető, eleven képet ad a modellről.

Mindig is foglalkoztatott az érzések és hangulatok képi kifejezése, akár önarcképeimen, akár más portrékon.

Megragadni egy ember legfőbb jellemzőit és azt kiemelve egyedi, csak rá jellemző képmást készíteni – amely egy-két apró jól irányzott ecsetvonástól kel életre- mindig is nagy kihívás lesz számomra.


Szívesen dolgozom olajjal, akrillal, és készítek képeket és karikatúrát különféle grafikus eszközökkel, mint ceruza, pasztell, szén.

barbara@portrefestok.hu
06 30/597-5569

Megrendelés négy lépésben

1

A fotó kiválasztása
Több jó minőségű fotó kiválasztása és elküldése

2

Telefonos egyeztetés a részletekről. (méret, háttér, ár)

3

E-mail küldése. Amikor a portré már majdnem elkészült küldünk róla Önnek egy fotót véleményezésre. A képet csak akkor postázzuk, amikor Ön elégedett.

4

Postázás. A vásznat egy biztonságos papírhengerbe csomagoljuk és átadjuk a futár cégnek.

A festmények postázásának költségét mi vállaljuk

Olaj, vagy akril festmény

 1. Fejportré. A fej és a nyak ábrázolása.
  Javasolt méret kb.30×40 cm. ...........................Ára 25.000,- Ft

 2. Fej vállakkal.
  Javasolt méret kb. 40×50 cm..............................Ára 35.000,- Ft

 3. Félalak. Tartalmazza a fejet és a felső testet egy vagy mindkét kézzel.
  Javasolt méret kb.50×70 cm..............................Ára 60.000,- Ft

 4. Egész alak. Lehet ülő, álló, fekvő.
  Javasolt méret 70×100 cm..................................Ára 90.000,-Ft

A javasolt mérettől el lehet térni. Több alakos kép és egyedi méret esetén az árakat személyesen egyeztetjük.

Ceruza, pasztell-rajz vagy karikatúra készítése az olajfestmények árának feléért történik.