Pasztell és grafit portré

A rajz, amely pont, vonal és folt segítségével varázsol, mindig a képzőművészeti alkotások alapja volt. Nélkülözhetetlen a fő arányok, irányok meghatározásához, a kompozíció tervezéséhez és vázlat készítéshez. A rajz egyszerű, de sokatmondó művészeti műfaj, ami hatásos módja az emberábrázolásnak.

 Dürer rajzok

Dürer rajz         

A szürke grafit porral a nagyobb felületű tónusos foltokat kialakítom ki. A tónusok mélységét a több rétegben, sűrűn egymásra satítozott vonalak adják. A különféle keménységű-puhaságú ceruzákkal anyagszerűséget érek el és kialakítom a részleteket.

                             

Mi adja a rajz erejét? A kép felvázolásakor a jó arányok és kompozíció megtalálása teszi hitelessé a látványt. A puha tónusátmenetekkel álomszerű hatást lehet elérni, az éles fény-árnyék kontrasztok drámai hatást keltenek. A vonalak művészi rendezettsége pedig egységessé teszi a rajzot.

         

A pasztell sokkal inkább festészeti, mint grafikai műfaj. Puha színfoltokból építkező technika, ami festői hatást kelt. A különféle színek pigmentjeiből álló pasztell rudacskákat kevés kötőanyag tartja össze. A pasztell kréta ezért könnyen porladó, kenhető és a színek könnyen keverhetőek.
A színhasználat meghatározza a portré hangulatát. A színskála meleg színeivel, a barna, okker és szürke árnyalatokkal régies hatást keltő kép születik. A kép a színek finom pasztell árnyalataiból épül fel, harmonikus, puha szín átmenetekkel alakítva azt. Az arcon a részletek kidolgozását a pasztell ceruzák segítik. A kép készítése során a pasztell port speciális lakk rögzíti az alaphoz, ami egy vastag textúrás papír.